2013. július 9., kedd

Personal - FASHION SOCIETY

FASHION SOCIETY

Vizsgaidőszak alatt a Fővárosi Sz.E. könyvtárban üldögélve, a jegyzetelés és a rendszerint fellelhetetlen szakirodalmak (bár meglehet, csak én vagyok teljesen szerencsétlen) hajkurászása közötti szünetben az ember egy komplett kis társadalmat fedezhet fel. Persze az is lehet, hogy csak az agyamra ment a szociológia, mindenesetre vagy a leendő szakmám, vagy az olykor elhatalmasodó mániákusan elemző személyiségem miatt, de a minap felfedeztem, hogy egy kis humorral és némi öniróniával milyen remekül tipizálhatóak vagyunk. Természetesen most csak az öltözködési szokásaink keretein belül maradva.

A divatszociológia mint olyan egyébként létező fogalom a társadalomtudományokban, ám én most semmilyen messzemenő következtetést nem szeretnék levonni senki várható/ leendő életkörülményeiről és/vagy részletesen elemzett mentalitásáról. Csupán egy humoros, kissé karikatúraszerű afféle görbe tükröt tartanék magunk elé. A cél, hogy kicsit elgondolkozva jót mosolyogjunk magunkon, hiszen mind beletartoz(t)unk egy, vagy több ilyen kategóriába és mindemellett rendszeresen használjuk őket. Ezek persze igen sematikusak és leegyszerűsítettek és millió átmenet létezik közöttük.


 FASHIONISTA


Mindig olyan, mint aki épp egy kirakatból lépett ki. Kifutó számára az egész világ, rendszerint lépten -nyomon megbámulják, de ez őt egy cseppet sem zavarja, sőt! Stan&Pan pajtásai az élénk rúzs, millió,millió kiegészítő, valamint egyedi, designer darabok. 


STYLISH


Pontosan tudja miből mennyit és hogyan. Követi a divatot, de sosem egy az egyben veszi át a különböző irányzatokat. Megjelenésének legfőbb kiegészítője a személyisége, mindig mindent ennek alárendelten választ, így tökéletes harmónia jellemző rá. Távolról csodáljuk és irigyeljük, és hiába is vennék fel ugyanazt, pont a lényeg hiányozna. Az ilyen típusú lányok sokszor még a skinny jeans fehér poló kombóban is tökéletesen festenek. Valahol mind efelé a cél felé evickélünk, ki közelebb ki távolabb, de mind ebbe az irányba haladunk, mi több, a blog címe is ezt az utat támogatja.


(MŰ)SZNOB


Egy szett sosem lehet tökéletes kellő mennyiségű logó nélkül, és a legújabb kiadású okostelefon is alaptartozék. Félreértések elkerülése végett, távol álljon tőlem az irigység, biztosak lehettek benne, hogy a Gucciban is olyat választanék, amin nincsen márka jelzés. A minőség és az egyediség az, ami értékessé tesz egy darabot, nem pedig a brand jelzés. És amikor a logó mellet minőség sincs... A sznoboknál már csak műsznobok a szomorúbbak, akik hamisított műanyag táskák mögül lesajnálóan méregetik a világot abban a reményben, hogy kellő arroganciával hihető a szerep.


HIPSTER


Eredendően a  '40es évek Amerikájában használat kifejezés, amit a jazzklubbok hallgatóságára használtak. Azóta mint fogalom toldozták foltozták rendesen, míg eljutottunk a mai formájáig, ami létezik, ismerjük, mégsem tudjuk pontosan. Legalábbis én nem.
Vannak igazi hispterek, hipsternek kinézők, és olyanok, akikről nem látszik, de hipster identitásúak.
Erre jellemző, a mainstream dolgok lefikázása, és hogy hajlamosak túl sok mindent mainstrem dolognak titulálni, ám imádnak mindent amit vintage vagy retro.
 Az elmúlt pár év tininemzedéke lecserélve az emo korszakot, ezt a stílust vette fel lázadásképpen, azonban az esetek többségében a mentalitás helyett csak a bajusz-bagoly mintával sikerült azonosulniuk. Tisztelek a kivételnek természetesen, az igazi hipster nagyon művelt és nyitott, esze ágában sincs két motívum és egy szocialista SZTK keretes szemüveg mögé bújva nagy szavakkal dobálózni.


ALTER


Lehet megköveztek érte, de én úgy látom, hogy az alter és a hipster stílusok lelkületükben egészen hasonló irányt visznek. Öltözködésben azonban egészen másképpen nyilvánulnak meg. Legjellemzőbb talán a hatalmas színes sálak, mókás fülbevaló, és/vagy napszemüveg, torna/Tiszta cipő és a BFF státuszú bicikli. Általában igazi művészlélek, nyáron a fesztiválok, télen a teaházak lakója. Imádja a frappáns feliratos, és mások számára érthetetlen pólókat, felemás fülbevalókat, vagy különböző színű zoknikat és a polgárpukkasztást. Gyakran látni könyvtárban, és a buszon is előbb látod szépirodalommal a kezében, mint Joy-t lapozgatni. Követendő példa.
Igazi művelt filozófus, egy üveg bor mellett bármiről el tudsz vele beszélgetni, azonban óvatosan, a magas műveltség gyakran torzul kultúrsznobsággá. Akik ezt képesek maguk mögött hagyni, azok általában mosolygós, életvidám és rendkívül értelmes emberek tarka öltözékben.A NŐ

Példaképe Audrey Hepburn, és biztos lehetsz benne, hogy vérig sértődik ha Marylin Monroe-t előtte említed. Ha már ikon, én is a bambiszemű művésznő legnagyobb rajongói közé tartozom, így megértem ha más is csak olcsó nőcskének látja a sok botrányba keveredett, színészi pályába kezdő táncos(?)nőt. Ne aggódjatok, már érzem a woodoo babába döfködött szurkálásokat, így némiképp enyhítenék az ítéleten, bárhogyan is jutott fel, de Marylin igazán magasra jutott, így a női emancipációs törekvéseknek is úttörő példakép lehetett.
A klasszikus női stílust követőre a legigazabb, hogy alapdarabokra épít és a letisztult vonalakat és szabásokat kedveli. Színe a fekete, a fehér és a piros. Az igazi nő úgy viseli a vörös rúzst, hogy közönséges vagy nevetséges hatást érne el, és mindig tudja mikor és mennyire legyen visszafogott. Hajlamosak elsőre butácskának ítélni, azonban ez gyakran csupán a kezdeti elegáns távolságtartás érzékcsalódása.A SPORTOS

Ha életmód akkor adott a tökéletes alak és az Atkins diéta fejből oda-vissza, valamint a reformkonyha minden csínjának-bínjának alapos ismerete, ha pedig csupán stílus, akkor nike free run és nem csak a múlt hét óta. A gyors kaját hírből sem ismeri, és biztos lehetsz benne, hogy szerelmi bánat esetén előbb visz el falat mászni, minthogy limonádé filmeken pityeregve fagyit kanalazzatok. Kim Kardashian hátsóját mélységesen megveti, és nem kap 5 másodpercben belül agymenést Rubint Réka hangjától. Olvasgatni legfeljebb a Health magazint szokta, de a kalória táblázatot kívülről fújja.  Az egészséges életmód túldimenzionálásának hiánya esetén azonban csak a komfort és a praktikusság a szempont, és ennek az öltözködését és alárendeli.

Őszintén remélem, hogy senkit sem bántottam meg, de mint már fentebb írtam hiszek benne, hogy egy ember túl összetett lény ahhoz, hogy csupán egy kategóriába sorolhassuk. A stílusok többsége több helyről inspirálódik, és természetesen a személyiségünk sem címkézhető, vagy sematizálható ilyen módon. Ez inkább egy ironikus társadalomkritika, arról, hogy hogyan is tesszük mégis mindezt.


4 megjegyzés: